Etkinlik Bilgileri

Etkinliğin Amacı

Teknik bilginin %80’i patent dökümanlarında ve patent veritabanlarında mevcuttur. Ancak öğrenci, araştırmacı ve akademisyenlerin bu veritabanlarını kullanma noktasında eksiklikleri, patent dilinin anlaşılmasının güçlüğü ve konu hakkında yeterli bilgiye sahip olunamaması var olan potansiyelin açığa çıkmasına engel olmaktadır. Bu etkinliğin amacı sınai mülkiyet hakları farkındalığının güçlendirilmesi ve patent dilinin anlaşılmasıdır. Üniversitelerin genelinde sınai mülkiyet haklarıyla ilgili derslerin bulunmaması, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunanların patent veritabanlarını aktif olarak kullanamaması, akademik literatürde patentlere yer verilmemesi, buluş ortaya koyan araştırmacıların bunun farkında olmaması gibi etkenler bu projenin ortaya çıkmasına temel teşkil etmiştir.

Etkinliğin Kapsamı

Gerçekleştirilmesi planlanan bu etkinlik kapsamında sınai mülkiyet hakları hakkında temel bilgilendirme yapılacak, patent veritabanlarının kullanımı uygulamalı olarak işlenecek, patent dilinin anlaşılması için tarifname takımları örnek vakalar ve uygulamalar üzerinden ela alınarak katılımcıların bu alanda yetkinlikleri geliştirilecektir. Böylece birçok Ar-Ge çalışmasının çıktısı niteliğinde olan sınai mülkiyet (patent, faydalı model, tasarım) başvurularının artacağı ve patent odaklı düşünmenin benimsenmesine katkı sağlanacağı düşünülmektedir.